UTRECHT/VENLO - Treinschoonmakers hebben vrijdagochtend in Venlo een petitie aangeboden en een ultimatum gesteld aan opdrachtgever Nedtrain waarin ze betere arbeidsomstandigheden eisen. Dat maakte FNV-Bondgenoten bekend.

Nedtrain zegde toe dinsdag te zullen reageren. Eerder deze week voerden de treinschoonmakers in Eindhoven al actie en in de weken ervoor hebben ook treinschoonmakers in Zwolle en Leeuwarden Nedtrain gevraagd om steun bij het verbeteren van lonen en arbeidsomstandigheden.

Nedtrain heeft schoonmaakbedrijven gecontracteerd, maar in Venlo en Eindhoven worden die overgenomen door een nieuw bedrijf.

En dat zou volgens de schoonmakers rommelen met contracten en beloningen. FNV-Bondgenoten dreigt met hardere acties tegen Nedtrain, als de NS-dochter de eisen van de schoonmakers niet steunt.

Ultimatum

Dinsdag loopt ook een ultimatum af dat de vakbonden stelden aan de schoonmaakwerkgevers. De bonden eisen 3 procent meer loon, een reiskostenvergoeding en een betere opleiding voor werknemers in de baas zijn tijd.

De werkgevers willen tot nog toe op die eisen niet ingaan. Waaruit eventuele acties na dinsdag zullen bestaan, wilde bestuurder Ron Meyer van FNV-Bondgenoten vrijdag niet zeggen.