AMSTERDAM - Nokia loopt voorop met milieuvriendelijker elektronische apparaten, op de voet gevolgd door Sony Ericsson. Dat blijkt uit de nieuwe elektronicalijst van Greenpeace.

De Scandinavische concerns laten het Japanse Nintendo ver achter zich. De fabrikant van de populaire spelcomputers eindigde onderaan de ranglijst van achttien fabrikanten van elektronica.

De lijst laat verder zien dat Dell, Samsung, Lenovo en LG hun streven om de ergste gifstoffen uit hun apparaten te bannen, niet zullen halen.

Reputatie

Volgens Kim Schoppink, campagneleider groene elektronica van Greenpeace, laten bedrijven als Apple en HP zien dat dit wel kan. ''Als bedrijven woord houden, zullen we in 2010 al veel nieuwe gifvrije computers en tv's op de markt zien komen. Elk bedrijf dat nu afhaakt, gooit zijn groene reputatie volledig te grabbel.''

Verantwoordelijkheid

Nokia en Sony Ericsson scoorden volgens Greenpeace opgeteld het best qua energieverbruik, het vermijden van gif en het nemen van verantwoordelijkheid voor de inzameling en verwerking van hun afgedankte apparaten.

Dit jaar buigt de Europese Unie zich over het gebruik van gif in elektronica. Greenpeace pleit voor afschaffing van pvc en broomhoudende vlamvertragers in elektronica.