AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben woensdagmorgen na een aarzelend begin de weg omhoog gekozen. Zij volgden daarmee de positieve stemming waarin Wall Street dinsdag sloot. Die overheerste zorgen onder beleggers over de koersstijging van de euro tegenover de dollar.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Bekijk video: 'Deal banken-Hagemeyer niet nabij, aandeel verkopen'
Modem / Breedband

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, stond tegen het middaguur op 320,80 punten, een winst van 2,54 punten ofwel 0,8 procent. De FTSE-index in Londen en de CAC-index in Parijs wonnen 0,9 procent. De DAX-index in Frankfurt, die dinsdag de slechtste score boekte, boekte nu de grootste winst (1,4 procent).

Absolute koploper op het Damrak was Hagemeyer. De sterk teruggevallen koers van het handelshuis werd met liefst 10 procent opgepoetst naar 4,42 euro. Die waardering volgde op het nieuws dat de gesprekken met de banken over financiering binnen drie weken zijn afgerond. Juist de grote schuldenlast en de tegenslagen door de stagnerende economie hielden beleggers af van aankopen.

Philips klom met 2,75 procent naar 21,64 punten door de bekendmaking dat het zijn aandeel in de Taiwanese chippartner TSMC gaat terugbrengen. De verwachte opbrengst daarvan, naar schatting 1 miljard euro, gaat het elektronicaconcern steken in onder meer reductie van de schulden.

Philips nam in het kielzog andere chipgerelateerde bedrijven mee. Chipmachinefabrikant ASML profiteerde met een plus van 2,75 procent op 12,98 euro en in de MidKap-index van middelgrote fondsen ging branchegenoot ASMI mee omhoog met 1,8 procent naar 13,92 euro.

Koploper bij de middelgrote fondsen was Nutreco met een koerswinst van 3,25 procent op 20,50 euro. Beleggers zijn weer tuk op de aandelen van het voedselconcern omdat de zalmprijzen wat aan het stijgen zijn.

In Londen voerde Amersham de FTSE-index aan met een spectaculaire koerswinst van 25 procent. Het medische bedrijf raakte sterk in trek nadat het had laten weten te zijn benaderd met een overnamebod. Het Duitse Schering, dat werd genoemd als gegadigde, was de grootste winnaar in de DAX-index. Ook reisconcern TUI deed het goed in Frankfurt. In Parijs leed cateraar Sodexho een flink koersverlies na de publicatie van teleurstellende omzetcijfers over het derde kwartaal.

Euro

Op de valutamarkten kroop de koers van de euro tegenover de dollar nog wat verder omhoog. Aan het einde van de ochtend werd ,1790 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,1780 op dinsdag. De koers van de euro ten opzichte van het pond sterling steeg van 0,7080 naar 0,7090 pond.