HILVERSUM - President Olafur Ragnar Grimsson van IJsland is gepikeerd door de uitlatingen van minister Wouter Bos van Financiën.

Die wil het geld terug dat Nederlandse spaarders door het failliet van Icesave zijn kwijtgeraakt, maar de president wil daarvoor niet tekenen en wacht een referendum erover af.

De IJslander vindt dat Bos het democratische proces in zijn land moet respecteren, zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Netwerk.

De president denkt dat we er in Nederland niks van begrijpen. Bos zei dinsdag overigens dat hij IJsland wel even de tijd wilde gunnen.

Tegelijk suggereerde hij dat de toetreding van het land tot de EU weleens in de problemen kan komen als het land uiteindelijk niet betaalt.

Oppositie

De boze reacties uit Nederland en ook Groot-Brittannië kunnen de tegenstanders van terugbetaling weleens in de kaart gaan spelen, denkt Grimsson.

''Ik denk dat als leiders van andere landen te negatief spreken over IJsland, dit de oppositie tegen de wet kan vergroten.''

Juridisch

Ondanks de weigerachtige houding van Grimsson ziet Bos voorlopig niets in juridische stappen tegen IJsland, zo bericht het Financieele Dagblad. Belangrijkste reden is dat dit te lang zou duren. Politieke en financiële druk krijgen nu de voorkeur, aldus een woordvoerder van Bos.