DEN HAAG - Herman van Rompuy, de eerste 'president' van de Europese Unie, streeft naar ten minste 2 procent economische groei in de Europese Unie.

Om dat te realiseren moeten de instellingen van de EU, de lidstaten, de regio's en de sociale partners al hun krachten mobiliseren.

Dat zei Van Rompuy woensdag in de Eerste Kamer in Den Haag, waar hij werd ontvangen door voorzitter René van der Linden en Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer.

Zij hadden vlak daarvoor de Europese vlag gehesen op het dak van de Eerste Kamer. Binnenkort komt de blauwe vlag ook op het dak van de Tweede Kamer.

Balkenende

De Belg had eerder op de dag een werklunch met premier Jan Peter Balkenende in het Catshuis in Den Haag. Daar bespraken ze de economische groei, de bestrijding van de crisis en de aanpak van begrotingstekorten.

Van Rompuy zei dat er nu een economische groei in de EU is van 0,6 procent maar dat dit niet voldoende is om de ''European way of life'' te handhaven.

Daarvoor is volgens hem zeker het drievoudige nodig. De EU is relevant voor de veiligheid en voor de voorspoed van de burgers, benadrukte hij.

Strategie

Om dat te bereiken wil de Belg een nieuwe strategie opstellen, die al kan worden besproken op een ingelaste EU-top op 11 februari. Daar komen ook de institutionele verhoudingen in de EU en de goeddeels mislukte klimaattop in Kopenhagen aan de orde.

Van Rompuy werd in november gekozen tot eerste permanente voorzitter van de EU-toppen. Hij kreeg de voorkeur boven Balkenende, die enige tijd favoriet was geweest voor de post.

Uitdagingen

Van Rompuy zei in zijn verklaring woensdag dat 2010 een jaar vol uitdagingen wordt, omdat de EU volgens het Verdrag van Lissabon doelmatiger moet gaan functioneren. De EU-president wil zijn nieuwe Europese rol ten volle op zich nemen.

''Ik wil het verschil maken en ben vastbesloten om een toegevoegde waarde te leveren'', aldus de vroegere Belgische premier.