BRUSSEL - De Europese Commissie volgt de ruzie tussen IJsland, Nederland en Groot-Brittannië over Icesave op de voet. Maar zij is vooralsnog niet van plan in actie te komen.

''De kwestie is voornamelijk een zaak tussen deze landen'', aldus een woordvoerder van de Commissie woensdag.

De president van IJsland weigert een wet te tekenen over de terugbetaling van 3,8 miljard euro aan Nederland en Groot-Brittannië wegens het faillissement van de IJslandse bank Icesave.

De twee landen hebben dat bedrag voorgeschoten aan gedupeerde spaarders van Icesave. Het land houdt binnenkort een referendum over de wet.

Datum

De Europese Commissie behandelt op dit moment een aanvraag van IJsland om lid te mogen worden van de Europese Unie. De woordvoerder kon geen datum noemen voor een formeel voorstel daarover aan de EU-landen.

Nederland heeft gedreigd een veto uit te spreken over de IJslandse aanvraag voor toetreding tot de EU, zolang IJsland niet 1,3 miljard euro terugbetaalt.

Referendum

De regering van IJsland wil op 20 februari een referendum houden over het omstreden Icesave-akkoord.

Bij het referendum mag de IJslandse bevolking zich uitspreken over het wetsvoorstel dat de terugbetaling moet regelen aan Nederland en Groot-Brittannië van de miljarden euro's die de twee landen hebben voorschoten om spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave te compenseren.

Regelen

Het parlement van IJsland nam eind december een wet aan die de terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië definitief moest regelen. President Olafur Ragnar Grimmson weigerde dinsdag echter deze wet met zijn handtekening te bekrachtigen.

De grondwet van IJsland schrijft voor dat het wetsvoorstel daarom nu in een referendum aan de bevolking moet worden voorgelegd.

Schuld

Als het voorstel wordt verworpen dan blijft de in augustus aangenomen wet van kracht, waarin IJsland bepaalde dat het de schuld tussen 2016 en 2024 naar eigen draagkracht in ieder geval deels zal aflossen.

De Nederlandse en Britse regeringen gingen echter niet akkoord met die constructie en dwongen een nieuw akkoord af. Daarin beloofde IJsland alsnog de schuld volledig af te betalen.