GENK - Ford heeft gedreigd werknemers in het Belgische Genk zonder loon naar huis te sturen, als ze woensdag opnieuw staken. De directie heeft dit woensdag tegen vakbonden en Vlaamse media gezegd als reactie op de voortdurende werkonderbrekingen.

In de nacht van dinsdag op woensdag legde de nachtploeg opnieuw lang het werk neer, als protest tegen de aankondiging van Ford vorige week om 3000 van de 9000 banen in de Genkse fabriek te schrappen.

Sinds de bekendmaking zijn vrijwel geen wagens meer van de band gerold. Personeelsleden hebben de fabriek lange tijd bezet. Maandag en dinsdag waren wel voorbereidingen getroffen om de productie te hervatten, maar de band heeft toch vaak stilgestaan.

Werknemers en vakbonden beraden zich woensdag over hun houding. In een eerste reactie spreekt de socialistische vakbond ABVV over een oorlogsverklaring. De bond wil geen overleg meer met de huidige directeur. De christelijke vakbond ACV meldde voorlopig door te gaan met prikacties. Ook is een 24-uursstaking gepland. "De directeur is niet van deze wereld", aldus de ACV-vakbondsbestuurder. "Hij heeft geen gevoel voor de noden van de werknemers."

Ford meldde vorige week de productie van Transit-busjes te verhuizen van Genk naar Turkije. Ook ziet het bedrijf af van plannen om er onderdelen voor de Ford Focus te gaan maken, waardoor alleen de productie van Ford Mondeo's in Genk overblijft. Mogelijk stopt die in 2006 ook.

Een deel van het personeel uit Genk kan aan de slag bij Ford-dochter Volvo in Gent, op ongeveer 130 kilometer afstand. Volvo en diverse toeleveranciers zoeken daar nog vele honderden personeelsleden voor de productie van het nieuwe model S40.