LONDEN - IJsland riskeert ''financiële isolatie'' wanneer het een regeling afwijst die Britse en Nederlandse spaarders die geld verloren met de ondergang van de bank Icesave, moet compenseren.

Dit zei de Britse staatssecretaris van Financiële Diensten, Paul Myners, dinsdagavond tegen de BBC. De controverse in IJsland over de schadevergoedingen aan Britten en Nederlanders kan de Britse houding tegenover de IJslandse pogingen lid van de Europese Unie te worden, negatief beïnvloeden, waarschuwde de bewindsman.

Het Britse ministerie van Financiën heeft in een verklaring al laten weten dat het verwacht dat IJsland aan zijn verplichtingen voldoet. Het parlement van het 320.000 inwoners tellende IJsland heeft met een minimale meerderheid ingestemd met een regeling waarbij de IJslandse staat 3,8 miljard euro belooft uit te keren aan de getroffen spaarders.

Referendum

President Olafur Ragnar Grimsson van IJsland weigert echter zijn handtekening onder de regeling te zetten. Hij zei een referendum te willen, nadat ongeveer een kwart van de bevolking zijn handtekening onder een petitie had gezet om de regeling af te wijzen.