BAGDAD - Het Iraakse kabinet heeft dinsdag de toekenning van contracten voor de ontwikkeling van vier olievelden geratificeerd.

Daarmee krijgt olieconcern Shell samen met het Maleisische Petronas definitief goedkeuring voor de exploitatie van het immense Majnoon-olieveld met een geschatte reserve van 12,6 miljard vaten.

Vorige maand tekende Irak de voorlopige contracten voor de exploitatie van zeven olievelden. Daarvan heeft het kabinet er nu vier goedgekeurd. Shell en Petronas wonnen in december de aanbesteding voor de ontwikkeling van het Majnoon-veld in het zuiden van Irak.

Shell bezit een belang van 45 procent in het project, Petronas 30 procent en de Iraakse overheid houdt een belang van 25 procent.

Petronas

De andere drie olievelden zullen worden ontwikkeld door Petronas, het Japanse oliebedrijf Japex en de Angolese staatsoliemaatschappij Sonangol. Irak wil met behulp van buitenlandse oliebedrijven zijn olieproductie opvoeren tot 12,5 miljoen vaten per dag, van de huidige 2,5 miljoen vaten per dag.

Irak heeft na Saudi-Arabië en Iran de meeste oliereserves in de bodem, ongeveer 115 miljard vaten. Door oorlogen en het embargo dat gold vanaf 1990 zijn de velden niet of nauwelijks ontwikkeld of zijn ze in verval geraakt.