AMSTELVEEN - Het kabinet heeft op het laatste moment aanvullende eisen gesteld waardoor de fusie tussen KLM en Air France nog dreigde te mislukken. Dat blijkt uit een vraaggesprek in Het Financieele Dagblad van woensdag met de topmannen van Air France en KLM, Jean-Cyril Spinetta en Leo van Wijk. De late tussenkomst van het kabinet heeft de onderhandelingen tussen beide maatschappijen met een maand vertraagd.

Volgens Spinetta en Van Wijk ging het om drie eisen. Het kabinet wilde aanvullende zekerheden voor Schiphol. Daarnaast wilde het zijn belang in KLM behouden en ten slotte moest er een regeringscommissaris komen in het bestuur van de nieuwe holding.

Beide topmannen waren volledig verrast door de aanvullende eisen. Volgens Van Wijk had de fusie daarop kunnen stuklopen. "Als we nog met British Airways hadden gepraat, was ik niet eens met die eisen naar Londen gegaan", aldus Van Wijk. "Ik had het antwoord dan al geweten. Dat was nee geweest." Volgens Van Wijk toont de Franse inschikkelijkheid aan dat de cultuurverschillen tussen beide maatschappijen minder groot zijn dan gedacht.

Spinetta heeft nog voorbehouden bij de fusie. "De belangen van alle betrokkenen zijn in het geding. Niet alleen die van de aandeelhouders maar ook van de overheden en van de werknemers. Precies bij die laatsten ligt de grootste bedreiging voor het succes. Als de fusie op de werkvloer als bedreiging wordt gezien en de angst toeslaat wordt het niets. Gemotiveerde mensen zijn de sleutel tot succes."