WASHINGTON - De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, houdt vast aan de verwachting van een ''bescheiden'' groei van de economie in 2010.

Maar de rente moet voor een ''verlengde periode exceptioneel laag blijven'' om een verder herstel te stimuleren. Dat heeft Fed-bestuurder Elisabeth Duke maandag gezegd.

Hoewel de economie aantrekt en de financiële markten zich herstellen, vormen de ontwikkelingen op de huizenmarkt in de Verenigde Staten nog altijd een bedreiging.

Deze staat volgens Duke onder druk door de velen gedwongen huizenverkopen en de moeilijkheden voor huizenkopers om een hypotheek te verkrijgen.

Daarnaast krijgen huizenbouwers de financiering van nieuwbouwprojecten maar moeilijk rond, terwijl de leegstand van kantoorpanden hoog is door de opgelopen werkloosheid.

Personeel

Bedrijven aarzelen volgens Duke met het aantrekken van personeel door de drang om de kosten laag te houden. Dat zal zo blijven totdat het zekerder is dat de economie aantrekt.

''Ik verwacht dat bedrijven dit jaar zullen beginnen met het aannemen van personeel, maar zelfs als de werkloosheid later in het jaar afneemt, blijft het historisch gezien hoog'', aldus Duke.