SCHIPHOL - Het aantal passagiers dat reist via luchthaven Schiphol is niet eerder zo hard gedaald als het afgelopen jaar.

Volgens voorlopige cijfers maakten in 2009 zo'n 43,5 miljoen passagiers gebruik van Schiphol, een daling van 8,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit maakte president-directeur Jos Nijhuis van de luchthaven maandag bekend.

Voor dit jaar verwacht Schiphol ''een voorzichtig herstel'' met een groei van het passagiersvervoer van 0,6 procent.

Maar voordat dat herstel er komt, gaat het eerst nog wat slechter. ''We hebben het laagste punt nu bijna bereikt'', aldus Nijhuis.

Daling

Het totale aantal vliegbewegingen in het handelsverkeer kwam het afgelopen jaar uit op 391.000, een daling van 8,7 procent. Het vrachtvervoer op Schiphol liep de grootste klappen op met een daling van 18,4 procent tot 1.279.000 ton.

''Vracht maakt een iets grotere sprong en komt in 2010 naar verwachting uit op plus 1 procent'', zei de Schiphol-topman.

Negatief

Nijhuis wilde nog niet veel zeggen over de financiële resultaten van de luchthaven. ''Het laatste kwartaal was wat beter dan gedacht, dus ik ben daar niet al te negatief over.''

Sowieso vindt hij de maatschappelijke functie van Schiphol dezer dagen belangrijker dan de financiële prestaties. ''Dat het resultaat lager is, snappen onze aandeelhouders.''

Vliegtaks

Schiphol wijt de daling van het aantal vliegbewegingen aan de economische crisis en de vliegtaks, waar de luchthaven tot juli dit jaar mee te maken had.

Nijhuis denkt dat Schiphol een deel van de passagiers die het verloor door de invoering van de vliegbelasting al terugheeft. ''Of dat helemaal gaat lukken, moeten we nog zien. Dat weet je nooit.''

In 2008 daalde het aantal passagiers op Schiphol met 0,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor, ook dat werd toegeschreven aan de crisis en de vliegtaks.