Sommige politici zien hierin het bewijs van sabotage door het NS-personeel

AMSTERDAM - Het aantal treinen dat op tijd rijdt, is sinds het vertrek van NS-topman Huisinga op 2 januari explosief gestegen, zo is te lezen in de Telegraaf

Minister Netelenbos maakte vorig jaar een afspraak met de NS dat zij minimaal vier van de vijf treinen (80 procent) op tijd moesten laten rijden. Die eis bleek net te hoog gegrepen voor de NS, want zij kwamen niet verder dan 79,9 procent. De NS-top stapte op.

De Tweede Kamer reageerde donderdag uitgelaten op de verbeteringen van de NS. Maar sommige politici zien hierin ook het bewijs van sabotage door het NS-personeel.

"De staatsgreep bij de NS heeft direct resultaat gehad", zegt VVD'er Hofstra in de Telegraaf. "De goede resultaten liggen niet aan de nieuwe president-commissaris en niet aan de nieuwe directeur, maar aan een klein groepje hardnekkige dwarsliggende personeelsleden dat zegt 'de directie is weg, nu gaan wij weer aan het werk'. Als de nieuwe directie niet in staat is die club aan te pakken, dan is het offer van Huisinga voor niets geweest."

Toenmalig NS-directeur personeelszaken H. Noten bracht in december vorig jaar het vermoeden naar buiten dat een klein aantal machinisten en conducteurs bewust treinen niet op tijd liet vertrekken. Ze zouden dit doen om NS-topman Huisinga tot opstappen te dwingen.

/DOSSIERDe NS