MAASTRICHT - Een brede landelijke actie met stakingen in bedrijven wordt onvermijdelijk als het kabinet niet bereid is de vakbeweging tegemoet te komen. Dat stelde voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten dinsdagavond ten overstaan van actievoerders in het congrescentrum MECC in Maastricht. Er waren ruim duizend betogers, aldus de bond.

Volgens de vakbondsvoorman ligt een massaal georganiseerd protest begin december voor de hand als het najaarsoverleg tussen het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties op 14 oktober tegenvalt. De manifestatie zou dan in samenwerking met de circa 350 maatschappelijke organisaties in het actiecomité 'Keer het Tij' worden georganiseerd.

Stakingen op werkvloer

Het liefst zou Van der Kolk een protestbijeenkomst houden op het Malieveld in Den Haag ten tijde van de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken in de Tweede Kamer. "Het is echter ook niet onwaarschijnlijk dat we de acties verspreid in de hoofdsteden van provincies houden. De actiedag zal in ieder geval worden ondersteund met her en der stakingen op de werkvloer", aldus de voorzitter van FNV Bondgenoten.

Sinds vorige week woensdag organiseert de vakcentrale FNV estafetteacties door het hele het land tegen de bezuinigingen van het kabinet. Daarmee wil de vakbeweging Nederlanders bewust maken van de gevolgen van onder meer de kabinetsingrepen in de WAO, de WW, het vroegpensioen en het ziekenfonds.

Actiebijeenkomsten

Zo werden dinsdag voorafgaand aan de manifestatie in het congrescentrum MECC in diverse bedrijven verlengde lunchbijeenkomsten gehouden. Verder waren nog actiebijeenkomsten in onder meer Apeldoorn, Tilburg, Vlissingen en Bergen op Zoom van FNV Bouw, de onderwijsbond AOb, de ambtenaren van de Abvakabo FNV en Bondgenoten.

Woensdag staan acties in het openbaar vervoer in Rotterdam gepland. De bedoeling is dat trams en bussen van de RET tussen .00 en 14.00 uur niet rijden. Maandag kwam al het busvervoer in Utrecht door de FNV-acties tijdelijk stil te liggen.