TOKIO - De verlieslijdende luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) krijgt extra overheidssteun om een faillissement te voorkomen. De staatsbank Development Bank of Japan verdubbelt een kredietvoorziening voor JAL tot 200 miljard yen (1,5 miljard euro).

De extra steun is bedoeld om JAL de tijd te geven om te herstructureren. De grootste luchtvaartmaatschappij van Azië kampt met aanhoudende verliezen, een zware schuldenlast en hoge kosten.

Om winstgevend te worden, wil het bedrijf duizenden banen schrappen en drastisch bezuinigen op de pensioenkosten. Sinds 2001 moest het bedrijf al meerdere keren met overheidssteun overeind worden gehouden.

Faillissement

Vorige week werd nog gemeld dat JAL mogelijk deze maand faillissement kan aanvragen. Ook zou er een mogelijkheid zijn dat JAL het internationale netwerk overdraagt aan de Japanse concurrent All Nippon Airways.

Er is wel interesse van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines en American Airlines voor een belang in JAL vanwege de landingsrechten en de winstgevende routes in Azië die het bedrijf bezit.

Aandeel

Op de beurs in Tokio werd het nieuws over het extra krediet voor JAL goed ontvangen. Het aandeel JAL steeg maandag 31 procent in waarde. Vorig jaar kelderde het aandeel 68 procent, waarmee het de grootste daler in de Nikkei-beursindex was.