WOERDEN - Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar liggen de werkzaamheden op de meeste bouwterreinen in het land door de vorst stil. De regels rond het vorstverlet zijn inmiddels goed bekend in de bouwsector, concludeert de vakbond FNV Bouw.

De helpdesk van de bond kreeg maandagochtend nauwelijks telefoontjes over het vorstverlet.

De telefonische helpdesk van de bond zat vanaf maandagochtend vroeg klaar om vragen te beantwoorden.

De bouw-cao regelt dat bouwvakkers niet buiten hoeven te werken bij een gevoelstemperatuur van min 6 of lager. Met temperaturen 's nachts tot min 9 en overdag tot min 5 moeten bouwvakkers oppassen of ze wel aan het werk gaan, stelt de vakbond.

Ook kan de bouwplaats door sneeuw of ijzel onbegaanbaar blijken, waarschuwt FNV Bouw.

Gevoelstemperatuur

In de loop van de dag kreeg de helpdesk van de vakbond enkele tientallen telefoontjes binnen met vragen over de gevoelstemperatuur, aldus een woordvoerster van de bond.

Maar in vrijwel het hele land is die temperatuur lager dan min 6, zodat het duidelijk is dat er niet hoeft te worden gewerkt, stelt de bond. Alleen op Terschelling en in De Kooy (Noord-Holland) werd de gevoelstemperatuur van min 6 niet gehaald.

Bureau Weerverlet

Hebben werknemers met hun werkgever een meningsverschil over het vorstverlet, dan kunnen ze ook de hulp inroepen van het Bureau Weerverlet van de bedrijfstak bouw.

Deze club van werkgevers en werknemers kreeg maandagmorgen slechts één klacht binnen over een bedrijf dat de bouwvakkers vrije dagen wilde laten opnemen tijdens deze vorstperiode.

Regeling

De helpdesk van de bond kreeg meerdere telefoontjes over bedrijven die met bouwvakkers een regeling wilden treffen over het opnemen van vrije dagen.

''Dat kan niet, want vorstverlet is een ondernemersrisico dat niet ten koste mag gaan van de vrije dagen van bouwvakkers'', aldus de woordvoerster van de vakbond. Overigens heeft de bond geen meldingen gekregen over bedrijven die bouwvakkers onder druk zetten om tijdens de vorst toch te werken.

Winterkleding

FNV Bouw juicht het overigens toe wanneer bouwbedrijven doorwerken mogelijk maken. ''Een goede bouwplaats wordt al in het najaar 'winterproof' gemaakt'', aldus voorzitter John Kerstens van FNV Bouw. ''Dan valt er ondanks de kou vaak normaal door te werken.''

Werkgevers moeten dan bijvoorbeeld goede winterkleding verstrekken, het werk afschermen en zo nodig bijverwarmen en de bouwplaats begaanbaar maken.