RIJSWIJK - Tijdens de jaarwisseling is voor 7 miljoen euro aan schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars vrijdag gezegd. Het gaat om een voorlopige schatting.

Vorig jaar bedroeg de schade 8 miljoen euro, terwijl een jaar eerder voor 12 miljoen euro werd vernield en ook nog voor 20 miljoen euro schade aan scholen werd toegebracht.

Hoeveel scholen dit jaar zijn getroffen, is vooralsnog niet bekend.

Volgens de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars wordt het totale schadebedrag ieder jaar minder omdat de maatschappij niet meer accepteert dat we met z'n allen voor vandalisme opdraaien.

''De politiek heeft daarin nu stelling genomen en dat werpt zijn vruchten af. De schade wordt verhaald op de daders zelf'', aldus de woordvoerder.

Wensballon

De hoogste schade is vermoedelijk veroorzaakt door een brand in een loods in Wageningen. Daarnaast brandde in de stad Den Haag 23 personenauto's uit.

Het Verbond van Verzekeraars vreesde tijdens de jaarwisseling de zogeheten wensballonnen. Dat zijn ballonnen die worden verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt.

''Dit jaar was het debuut van de wensballon, maar die legde eerder dit jaar in Limburg nog vrijwel een volledig winkelcentrum in de as. We hoopten dat die niet voor al te veel schade zou zorgen, maar dat viel gelukkig mee'', aldus de woordvoerder.