REYKJAVIK - President Olafur Ragnar Grimsson van IJsland heeft nog geen handtekening gezet onder de wet die regelt dat IJsland aan Nederland en Groot-Brittannië leningen terugbetaalt, die zijn ontstaan na het faillissement van de spaarbank Icesave.

Het parlement nam die wet woensdagavond na een verhit debat met een kleine meerderheid aan.

Maar de president verklaarde donderdag dat het om een omstreden regeling gaat en dat hij meer tijd nodig heeft om een besluit te nemen.

Zaterdag neemt Grimsson een petitie in ontvangst tegen de voorgestelde regeling. Die is ondertekend door 40.000 van de 320.000 inwoners van het land. Daarna wil hij pas een besluit nemen.

Referendum

''Ik zie dat een groot aantal mensen de petitie tegen de wet heeft ondertekend en ik heb ook de opmerkingen gehoord die een aantal parlementsleden tijdens het debat heeft gemaakt'', aldus de president. Weigert hij zijn handtekening te zetten, dan komt er volgens de IJslandse grondwet een referendum en staat de hele regeling weer op losse schroeven.

Fouten

Veel IJslanders zijn tegen de terugbetaling. Zij vinden dat de IJslandse belastingbetaler niet moet opdraaien voor fouten van financiële instellingen, die onder officieel toezicht opereren.

In de 65-jarige geschiedenis van IJsland is het eenmaal voorgekomen dat een president weigerde een wet te ondertekenen. Toen trok de regering het wetsvoorstel in.