DEN HAAG - De Belastingdienst verwacht dat 'zwartspaarders' dit jaar bijna 2 miljard euro aangeven via de zogeheten inkeerregeling.

Deze decembermaand is er sprake van een massale toeloop van mensen, die jarenlang hebben verzwegen dat ze geld hebben op een buitenlandse rekening. Dat heeft een woordvoerder van de fiscus donderdag gezegd.

Van 1 januari tot 1 december hadden zwartspaarders ongeveer 1 miljard euro aangemeld. Vanaf 1 december tot het middaguur van de laatste dag van het jaar is daar nog circa 800 miljoen bijgekomen.

In totaal hebben zich dit jaar tot donderdagmiddag ongeveer 7000 inkeerders gemeld, tegen 484 in 2008.

Boetes

Volgens de woordvoerder blijven er nog telefoontjes binnenkomen bij de fiscus en loopt het bedrag vast en zeker richting de 2 miljard euro. De massale toeloop schrijft de Belastingdienst toe aan de hogere boetes die vanaf volgend jaar gelden voor zwartspaarders.

Na 1 januari wordt de zogeheten inkeerregeling versoberd en krijgen inkeerders een boete van 15 procent. Mensen die zich nu vrijwillig melden, krijgen geen boete.

Belasting

De boete die mensen krijgen als ze niet tot inkeer komen en worden gesnapt, gaat omhoog naar 300 procent. Als mensen hun geld buiten het zicht van de fiscus op een bank in het buitenland zetten, kan Nederland er geen belasting over heffen.