DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) is ''ontzettend blij'' dat een meerderheid van het parlement in IJsland zich heeft geschaard achter de wet die terugbetaling van de leningen aan Nederland en Groot-Brittannië mogelijk maakt.

''Het is geen gemakkelijk proces geweest, maar IJsland neemt haar verantwoordelijkheid en dat verdient ook een compliment'', aldus Bos.

Woensdagnacht stemden 33 van de 63 parlementariërs in met de nieuwe wet.

IJsland gaat 2,5 miljard euro uitkeren aan Londen en 1,3 miljard euro aan Den Haag. Nederland en Groot-Brittannië hadden die bedragen voorgeschoten om spaarders schadeloos te stellen voor het geld dat zij verloren hadden door de ondergang van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Rente

Als de IJslandse president de aangenomen wet heeft ondertekend, treedt de overeenkomst tussen Nederland en IJsland officieel in werking. Daarin is vastgelegd dat het hele bedrag inclusief rente wordt terugbetaald, maar is voor de termijn rekening gehouden met de ontwikkeling van de economie van IJsland.

Veel IJslanders zijn bang de dupe te worden van de zware financiële last die gedragen moet worden, terwijl de problemen ontstaan zijn in de financiële sector.