TOKIO - Het verlieslijdende Japan Airlines (JAL), de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië, vraagt mogelijk volgende maand faillissement aan. De aandeelhouders en schuldeisers van JAL dreigen daardoor voor miljarden dollars het schip in te gaan.

Japanse media meldden woensdag dat het overheidsagentschap dat JAL bestuurt met de schuldeisers heeft gesproken over de mogelijkheid van een faillissement. Op die manier kan het bedrijf onder zijn schulden uitkomen en een herstructurering doorvoeren om weer winstgevend te worden.

De aanvraag zou al op 22 januari kunnen worden ingediend. De schuldeisers zouden echter tegen het plan zijn.

Meer geld

De Japanse minister van Transport liet woensdag weten dat een faillissement niet de enige optie is voor JAL. De overheid zou bereid zijn meer geld in het bedrijf te steken en garanties af te geven voor de schulden.

JAL staat voor ongeveer 6 miljard dollar in het krijt bij zijn grootste schuldeisers, de Japanse banken Sumitomo Mitsui, Mizuho, Mitsubishi UFJ en de staatsbank Development Bank of Japan.

Verliezen

JAL kampt naast een miljardenschuld ook met aanhoudende verliezen. Het concern leed in het afgelopen gebroken boekjaar een verlies van 63 miljard yen (476 miljoen euro). Dat was het derde verlies in de afgelopen vier jaar. Ook dit jaar ligt het bedrijf weer op koers voor rode cijfers.

Sinds 2001 moest het bedrijf al drie keer met overheidssteun overeind worden gehouden. In november kreeg JAL nog een noodkrediet van de overheid van 100 miljard yen.

Het concern wil duizenden banen schrappen en de pensioenkosten drastisch verlagen om overeind te kunnen blijven.

Beurs

Het aandeel JAL kelderde woensdag op de beurs in Tokio door zorgen over een faillissement met 24 procent tot 67 yen. Dat is het laagste niveau sinds 2002. Dit jaar is het aandeel al 68 procent in waarde gedaald, waarmee het de sterkste daler in de Nikkei-index is. De beurswaarde van JAL bedraagt nog slechts 2 miljard dollar.

Investeren

JAL staat wel in de belangstelling van een aantal buitenlandse partijen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines en American Airlines zouden bereid zijn te investeren in JAL vanwege de landingsrechten en de winstgevende routes in Azië die de maatschappij bezit.