WAGENINGEN - Nederlanders eten het meeste biologische varkensvlees van heel Europa. De markt voor biovarkensboeren in binnen- en buitenland ziet er dan ook goed uit, als de boeren tenminste op de kostprijs van het vlees blijven letten.

Dat blijkt uit een onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen Universiteit in opdracht van Bioconnect, een kennisnetwerk van het ministerie van LNV.

Tussen 2005 en 2009 is de markt voor biovarkensvlees in Nederland met 25 procent gegroeid. De binnenlandse markt voor varkensvlees is bijna helemaal in handen van de biologische winkelketen De Groene Weg.

Deze keten heeft een aandeel van 90 procent in de slacht en fungeert als ketenregisseur tussen varkenshouders en consument, aldus het LEI.

Natuurlijker imago

In 2008 zijn in Nederland 75.000 biovarkens geslacht. De helft van dit vlees is naar het buitenland geëxporteerd en met name naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Denemarken is op deze markt een geduchte concurrent voor Nederland, aldus het LEI, want hun vlees is iets goedkoper en heeft een natuurlijker imago. Bovendien hebben de Denen goede uitbreidingsmogelijkheden voor bioboeren.

Afzet vergroten

Toch kan Nederland de afzet in het buitenland nog wel vergroten. De onderzoekers adviseren biologische varkenshouders om aan Duitsland vooral producten te leveren voor de vleesverwerkende industrie.

Ook heeft het land een markt voor supermarktmaaltijden. Het Verenigd Koninkrijk heeft met name behoefte aan vleeswaren en kant-en-klaarproducten van biovarkens.