ROTTERDAM - De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is dit jaar met 8,5 procent gedaald tot 385 miljoen ton. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die het havenbedrijf woensdag presenteerde.

De overslagcijfers, die aangeven hoe de transportsector er in Nederland voor staat, vielen mee.
Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, ging eerder uit van een daling met 10 procent.

''Gezien de omstandigheden mogen we niet ontevreden zijn. Na het dieptepunt in het tweede kwartaal trekt de overslag elke maand een stukje aan en vrijwel alle investeringsprojecten lopen door. Rotterdam doet het bovendien beter dan de grote concurrenten'', aldus Smits in een toelichting.

Aanvoer

De aanvoer kromp het afgelopen jaar met 13 procent tot 272 miljoen ton, terwijl de afvoer met 5 procent toenam tot 113 miljoen ton.

Rotterdam zag de overslag van bijna alle goederensoorten in de min duiken. Uitschieter was de overslag van ertsen en schroot. Deze halveerde bijna tot 23 miljoen ton.

Dat kwam door de sluiting van hoogovens in Duitsland en de teruggevallen staalproductie in Europa. Alleen de overslag van minerale olieproducten ontwikkelde zich met een plus van 23 procent positief.

Groei

Smits hoopt volgend jaar weer de grens van 400 miljoen ton te kunnen doorbreken, hetgeen een groei betekent van 3 procent. Het havenbedrijf geeft rederijen al tijden forse kortingen om het verkeer te verschuiven van de andere havens naar Rotterdam.

De concurrentie tussen de zeehavens in Europa is de laatste jaren steeds heviger geworden.

Samenwerking

Het zal voorlopig niet tot samenwerking komen tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. ''Beide havens zouden er voordeel van hebben'', zei Smits woensdag. ''Maar we zijn zo vaak afgewezen dat ik het somber inzie.''

De goederenoverslag is dit jaar niet alleen in Rotterdam, maar ook in Antwerpen fors gedaald. Groene politieke partijen in beide havensteden hebben in het verleden aangedrongen op samenwerking en zelfs op een fusie.

Antwerpen staat argwanend ten opzichte van samenwerking. De Belgen hebben eerder dit jaar Nederland verweten het uitdiepen van de Westerschelde op te houden om de haven van Antwerpen te dwarsbomen en Rotterdam te bevoordelen.