AMSTERDAM - Het kabinet ziet niets in het plan om de AOW-leeftijd aan het inkomen te koppelen. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) en staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) zien in het voorstel geen oplossing voor de problematiek rond de zware beroepen.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie woensdag in het Financieele Dagblad.

Donner wil dat de sociale partners een lijst van zware beroepen opstellen. Mensen met een beroep dat op de lijst staat moeten in de toekomst alsnog met 65 met pensioen kunnen in plaats van op hun 67ste.

Jaarinkomen

In Trouw zeiden de vakcentrales FNV, CNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW dinsdag meer heil te zien de AOW-leeftijd te koppelen aan het jaarinkomen.

FNV dacht daarbij aan een inkomensgrens van 35 duizend euro, maar de werkgevers vinden die grens te hoog. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zei dinsdag dat haar partij serieus naar het plan wil kijken.

Stratenmakers

Trouw rekent woensdag voor dat de stratenmaker, die symbool staat voor zwaar werk, volgens de plannen van FNV niet met zijn 65e met pensioen zou kunnen. FNV-bestuurder Jan Berghuis zegt in de krant dat stratenmakers veel extraatjes krijgen. Als die niet worden meegerekend zouden ze alsnog met hun 65e met pensioen kunnen.