AMSTERDAM - Gebruikers van de ov-chipkaart worden onnodig op kosten gejaagd doordat zij moeten betalen voor een nieuwe kaart als de oude is verlopen. Dat stelt de ANWB dinsdag.

OV-chipkaarten zijn maximaal vijf jaar geldig. Per 1 januari verlopen de eerste chipkaarten, die vijf jaar geleden in Rotterdam zijn uitgegeven. Gebruikers moeten voor 7,50 euro een nieuwe kaart kopen. Wie op de oude kaart nog saldo over heeft, moet 2,50 euro aan 'administratiekosten' betalen om dat geld terug te krijgen.

De ANWB vindt dat een nieuwe chipkaart geen geld moet kosten. De reizigersbond bepleit de invoering van een soort 'statiegeld', zodat reizigers slechts eenmaal kosten hoeven te maken voor een chipkaart.

Saldo

Het overzetten van het saldo zou bovendien gratis moeten zijn, vindt de ANWB. "De kaarteigenaar heeft al betaald voor dit saldo en heeft het recht dit volledig te gebruiken."

Volgens de ANWB zullen veel chipkaartgebruikers in Rotterdam in het nieuwe jaar 'onaangenaam verrast' zijn, omdat zij zich er niet van bewust zijn dat hun kaart verloopt en dat ze moeten betalen voor een nieuwe.

Studenten

De distributie van de ov-chipkaart aan de bijna 650.000 Nederlandse studenten ligt op schema. Een woordvoerster van OV-Chipkaart BV laat dinsdag weten dat 95 procent van alle studenten inmiddels de juiste kaart in huis heeft.

Het aantal studenten dat de kaart daadwerkelijk heeft geactiveerd ligt vlak voor het nieuwe jaar nog aanzienlijk lager. Daarvoor moeten de studenten zich melden bij één van de ruim twaalfhonderd oplaadpunten.

De organisatie achter de landelijke ov-chipkaart vermoedt dat de meeste studerende reizigers dat pas op 4 januari doen, de eerste officiële studiedag van het nieuwe jaar. De bedoeling is dat alle studenten op uiterlijk 31 januari met hun nieuwe ov-chipkaart kunnen reizen.

Zorg

Studentenorganisaties maakten begin december hun zorg kenbaar over de distributie van de nieuwe ov-chipkaart voor studenten. Zij vreesden dat studenten niet op tijd van het nieuwe vervoersbewijs gebruik zouden kunnen maken.