Cruciaal debat over vergoedingen Icesave

REYKJAVIK - Het parlement in IJsland is maandag begonnen met een laatste en cruciaal debat over de kolossale vergoedingen die het land met circa 320.000 inwoners zou gaan uitkeren aan ruim 320.000 Britse en Nederlandse spaarders, die vorig jaar geld verloren door de ondergang van de IJslandse online-bank Icesave.

De 'Althing', de volksvertegenwoordiging, stemt naar verwachting halverwege deze week over het voorstel van de regering.

Het zou 3,8 miljard euro moeten gaan uitkeren aan Britten en Nederlanders die op de hoge rentes van Icesave af kwamen. Icesave was een dochter van de ingestorte Icelandic bank.

De sociaaldemocratische premier Johanna Sigurdardottir heeft gezegd dat zij met haar linkse coalitieregering aftreedt als het parlement niet akkoord gaat met het voorgelegde plan.

Versie

Het parlement stemde in augustus in met een eerdere versie van dit voorstel. Het parlement telt 63 leden en zou nu in twee bijna gelijke helften zijn verdeeld qua voor- en tegenstanders, met naar schatting twee parlementsleden die hun mening nog niet te kennen hebben gegegeven.

Tip de redactie