UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen zijn boos op FNV Bondgenoten wegens de landelijke actiedag in het openbaar vervoer die de vakbond heeft georganiseerd. NS-topman A. Veenman heeft er dinsdag in een brief bij FNV Bondgenoten op aangedrongen af te zien van de staking.

Zaterdag 11 oktober ligt een groot deel van de dag het openbaar vervoer stil uit protest tegen het kabinetsbeleid. Dan legt onder meer een belangrijk deel van de treinmachinisten, conducteurs, verkeersleiding en het onderhoudspersoneel bij de NS het werk neer. Veenman heeft een aantal gesprekken met FNV Bondgenoten gevoerd om de acties te voorkomen, maar dat is niet gelukt.

Veenman wil niet dat de NS opnieuw in de schijnwerpers wordt gezet als bedrijf waarop reizigers niet kunnen vertrouwen. Het uitroepen van stakingen zorgt daarnaast voor spanningen tussen medewerkers, meent de topman.

De gehele spoorsector probeert volgens Veenman gezamenlijk tot een betere dienstverlening te komen. Deze samenwerking is er gekomen mede op aandringen van FNV Bondgenoten. De NS kan zich niet voorstellen dat de door de vakbond georganiseerde acties een blokkade vormen voor betere dienstverlening.