AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa leden dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag licht verlies. De handel was lauw. Het wachten is op kwartaalcijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven, waarvan de eerste later op de dag worden gepubliceerd.

Bekijk video:
Modem / Breedband

In de AEX-index van de beurs in Amsterdam waren Heineken en Philips enkele van de weinige fondsen die er tijdens de ochtendhandel in slaagden groene cijfers te schrijven. Philips stond na ruim twee uur handel op 21,03 euro, een stijging van 0,2 procent. "Het profiteerde mogelijk van positieve sentimenten van de Nasdaq", meende een analist.

Maar de meeste koersen daalden licht. Na een paar uur handel stond de index op 317,56 punten. 2,85 of 0,9 procent lager. Volgens een anlist was vooral de zwakke dollar daar debet aan. "Te veel bedrijven worden daardoor hard geraakt."

De grootste daler was Ahold, dat maandag liet weten zijn aandeelhoudersvergadering uit te stellen. Het noteerde 8,61 euro, een verlies van 2,7 procent. Ook IHC Caland, dat maandag een winstwaarschuwing uitgaf, zakte dinsdag verder weg. Het noteerde ,84 euro, een verlies van 1,7 procent.

Van de andere Europese beurzen kwam die in Frankfurt er het bekaaidst af met een daling van bijna 1,5 procent. Londen was 0,45 procent lager en Parijs stond op een verlies van 1 procent.

In Frankfurt stonden de bankaandelen, de autofondsen en de chemiewaarden op verlies. Ook het reisconcern TUI stond in het rood (minus 0,6 procent). TUI herhaalde zijn winstprognose voor dit jaar, maar het aandeel staat onder druk door een obligatielening van 350 miljoen euro die heft uitgegeven.

Op de beurs in Londen kwam Marks & Spencer op verlies te staan. Voorbeurs maakte het detailhandelsconcern teleurstellende omzetcijfers bekend. Dat kwam het aandeel op een daling van 2 procent te staan.

Euro

De euro zat weer in de lift. Dinsdag aan het eind van de ochtend deed de koers 1,1770 dollar na maandag te zijn uitgekomen op 1,1695 dollar. In ponden sterling liep de koers op van 0,6985 naar 0,7030.