AMSTERDAM - Nederlanders zijn in de afgelopen maanden flink positiever geworden over de staat van de economie. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde peiling die onderzoeksbureau TNS NIPO uitvoerde in opdracht van RTL Nieuws.

Volgens 28 procent van de 1019 ondervraagde personen staat de economie er op dit moment goed voor.

Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige meting, twee maanden geleden. 20 procent kwalificeert de omstandigheden nog altijd als slecht. In september was dat 37 procent.

Vooral het optimisme over de nabije toekomst is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Inmiddels verwacht meer dan de helft van de ondervraagden dat de economie in de komende zes maanden zal verbeteren.

Slechts 10 procent denkt dat de economie er in de zomer van 2010 minder goed voor zal staan dan nu. Het optimisme over het komende halfjaar was begin 2006 voor het laatst zo groot.

Arbeidsmarkt

Ook het oordeel over de arbeidsmarkt is rookleuriger geworden. Inmiddels verwacht 70 procent van de ondervraagden dat het aantal beschikbare banen in de komende maanden niet meer zal dalen.

De helft daarvan verwacht zelfs een groei van de werkgelegenheid. 27 procent verwacht nog een afname van het aantal banen. Daarmee zijn er voor het eerst sinds de zomer van 2008 meer mensen optimistisch dan pessimistisch over de arbeidsmarkt.

Dieptepunt

Het door TNS gemeten vertrouwen in de economie bereikte een dieptepunt in maart. Toen betitelde nog slechts 7 procent de omstandigheden als goed en ging slechts 9 procent ervan uit dat de situatie op korte termijn zou verbeteren.

Driekwart van de ondervraagden voorzag op dat moment een afname van de werkgelegenheid.