AMSTERDAM - Na een aarzelend begin door het wintserse weer van de afgelopen dagen zijn de Nederlanders woensdag alsnog massaal naar de winkels getrokken om boodschappen te doen voor de kerst.

De verwerker van pintransacties Equens noteerde het hoogste aantal pinbetalingen ooit op een dag in Nederland gedaan.

Aan het eind van de koopdag was bijna 11 miljoen keer met een pinpas betaald. Het vorige record, van 24 december 2008, stond op 9,8 miljoen transacties. Vooral 's avonds was het opvallend druk, zei een woordvoerder van Equens donderdag.

Ook het oude record van transacties per seconde ging aan diggelen. Op 24 december vorig jaar werd er op het drukste moment 378,2 keer per seconde elektronisch betaald gedurende minimaal 30 minuten.

Het drukste moment dit jaar was donderdag tussen 14.00 en 14.30 uur. Gedurende dat halfuur verwerkte Equens 407,71 transacties per seconde.

Elektronische betalingen

Het totale aantal elektronische betalingen in de kerstperiode lag dit jaar ook ruim boven dat van vorig jaar. Equens registreerde in 2008 ruim 38,5 miljoen elektronische betalingen, dit jaar meer dan 46 miljoen. Vorig jaar telde de koopperiode wel een dag minder.

Ook brancheorganisatie Detailhandel Nederland zag de voorspelling uitkomen dat woensdag een drukke winkeldag zou worden.

Drukte

''De drukte kwam gisteren goed op gang'', bevestigde een woordvoerster. ''Ook donderdag was een drukke dag, waarbij de aandacht meer naar de verse levensmiddelen ging. Woensdag werden vooral cadeaus gekocht.''

De detailhandel verwacht zeker voor 750 miljoen euro aan extra omzet te hebben gedraaid in vergelijking met een normale week.