SCHIPHOL - De KLM stuurt op de vluchten van en naar Curaçao eigen veiligheidspersoneel mee de lucht in. Reden is de aanwezigheid van agressieve passagiers.

Volgens de ondernemingsraad (OR)van de KLM zorgen "drugssmokkelaars en raddraaiers" voor onveilige situaties aan boord en is het "slechts wachten op een ernstig incident".

Momenteel heeft het cabine- en cockpitpersoneel de handen vol om de orde aan boord te handhaven, aldus de OR donderdag. De een of twee beambten die meegaan zijn niet bewapend, maar hebben wel handboeien.

De ondernemingsraad wil dat de overheid sneller ingrijpt op de vluchten van Curaçao naar Amsterdam. "De tot nog toe geboden oplossingen zijn niet afdoende. Het aantal gedwongen tussenlandingen door zieke bolletjesslikkers kost de KLM erg veel geld."

Volgens OR-voorzitter J. Buiters gebeurde dat vroeger nooit. "Als het nu eenmaal in de twee maanden noodzakelijk blijkt, is dat een forse toename."

Capaciteitsgebrek

Jaarlijks worden op Schiphol honderden bolletjesslikkers gepakt, vooral afkomstig van de Nederlandse Antillen. Recent werd echter bekend dat de douane door capaciteitsgebrek ook een aantal cokesmokkelaars heeft laten lopen.

Minister Korthals van Justitie kwam hierdoor in de politieke problemen maar overleefde woensdag in de Tweede Kamer de kwestie omdat hij aanvullende maatregelen had toegezegd.

/NIEUWSTientallen drugskoeriers op één vlucht gepakt