BRUSSEL - De Europese Commissie sleept de gezamenlijke EU- landen zeer waarschijnlijk voor het Hof van Justitie om een geplande forse loonsverhoging af te dwingen.

De Europese Commissie had voorgesteld om de ambtenaren, commissarissen, rechters en andere EU-medewerkers over dit jaar 3,7 procent inflatiecorrectie te geven.

Nederland, Oostenrijk en een hele groep andere landen vinden zo'n stijging niet gepast in deze tijd van recessie. Zij besloten vrijdag de geplande verhoging te halveren tot 1,85 procent.

Vicevoorzitter Siim Kallas (Administratie) van de Commissie zal bij de eerste bijeenkomst met zijn collega's op 6 januari voorstellen dat aan te vechten bij het EU-Hof, meldde een woordvoerder woensdag.

Mansholt

De Commissie stelt dat de EU-landen niet het recht hebben de loonsverhoging aan te passen. ''Het Hof besliste dat al eerder in een erg vergelijkbare zaak'', zei de woordvoerder.

Het was de toenmalige Nederlandse EU-commissaris Sicco Mansholt, die in 1972 succesvol een soortgelijk besluit van de EU-landen ongedaan liet maken.

Een deel van de bijna 40.000 EU-medewerkers heeft al actie gevoerd voor hun loonsverhoging. Zo werd er gestaakt. Ambtenaren van het Europees Parlement staken half januari.