AMSTERDAM (ANP) - ABN Amro wil voortaan zijn eigen broek ophouden. De staatsbank moest eerder dit jaar een paar keer aankloppen bij minister Wouter Bos van Financiën voor extra geld. Maar opnieuw met de pet langs is er niet meer bij.

Dat zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm dinsdag tijdens een persbijeenkomst.

''Ik ga niet meer voor extra kapitaal. Ik heb geen enkel voornemen om daarvoor nog eens aan te kloppen. We moeten ons nu zelf redden'', stelde Zalm.

De Nederlandse staat nam de Nederlandse onderdelen van ABN Amro en Fortis vorig najaar over. In totaal heeft de Staat inmiddels meer dan 30 miljard euro gestoken in de samen te voegen financiële concerns.

Terugtrekken

De bedoeling is dat de Staat zich op een bepaald moment uit de fusiebank terugtrekt. Dat kan door de bank te verkopen of die naar de beurs te brengen. Zalm zei te verwachten dat dat moment zich ergens in 2013 of 2014 zal aandienen.

Hij durfde niet te voorspellen of de Staat zijn investering zal terugverdienen. Maar de topman gaat voor ''de maximale opbrengst''.

Deutsche Bank

De topman verwacht deze week de overeenkomst te tekenen over de verkoop van onderdelen aan Deutsche Bank.

ABN Amro wil zijn dochterbedrijf HBU aan de Duitse bank verkopen. Onlangs stemde de Tweede Kamer daarmee in. De verkoop van de zakenbank moet 700 miljoen euro opleveren.

De verkoop van HBU was een harde eis van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) voor de fusie tussen ABN Amro en Fortis Nederland. Die kan nu doorgaan.

Samenvoeging

Tijdens de persbijeenkomst keek Zalm terug op 2009 en blikte hij vooruit. In het voorjaar van 2010 zullen Fortis Bank Nederland en ABN Amro Nederland onder zijn leiding worden samengevoegd.

Klanten van de banken kunnen nu nog terecht bij 650 kantoren in Nederland: 150 Fortisfilialen en vijfhonderd ABN Amro-vestigingen. Dat worden er 150 minder. Volgende maand maakt de bank bekend welke kantoren verdwijnen.

Aan klanten stelt de bank zich voortaan voor als 'Uw Bank', waarmee de bekende lijfspreuk ' Dé bank' zal komen te vervallen. Op zakelijk gebied richt de bank zich niet op grote multinationals, maar wel op grote Nederlandse ondernemingen.

Door de samenvoeging van het voormalige Fortisonderdeel MeesPierson en delen van ABN Amro is de nieuwe bank naar eigen zeggen de grootste in Nederland op het gebied van bankieren voor vermogenden.

Over de grens

De blik is wel over de grens gericht, maar de doelen blijven bescheiden. ''Internationaal willen we uitbouwen waar we sterk in zijn. Maar we hebben niet de ambitie overal alles ter wereld te doen'', zei Zalm.

Verder wil ABN Amro/Fortis voorzichtig zijn als het gaat om speculatieve beleggingen of het aankopen van vreemde producten, zoals de nu beruchte pakketten aan rommelhypotheken.

DSB

Zalm wilde het tijdens de bijeenkomst niet hebben over de kwestie-DSB. Hij was financieel directeur van DSB, voordat hij naar ABN Amro vertrok.

Momenteel loopt er een onderzoek naar zijn rol bij de bank uit Wognum. Hij wacht het resultaat daarvan, dat in januari wordt verwacht, af. Minister Bos zei eerder dat Zalm kan worden weggehaald bij ABN, als blijkt dat hij fouten heeft gemaakt bij DSB.

Zalm zei wel dat hij ondanks alle commotie rondom zijn persoon nooit heeft overwogen op te stappen bij ABN Amro. ''Geen moment. Lastigheid is leuk, ik floreer meestal als er uitdagingen zijn. Die zijn er volop, dus het is leuk om te doen.'