AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende ziet niets in het idee om belastingen te verhogen om de economische crisis aan te pakken. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf, dat donderdag verschijnt.

De PvdA wil zestig procent belasting over het inkomen kunnen heffen in plaats van het huidige toptarief van 52 procent. De partij wil zo voorkomen dat moet worden bezuinigd op overheidsuitgaven.

Maar volgens Balkenende zijn economen het erover eens dat belastingverhogingen de situatie alleen maar erger maken. Het kabinet heeft eerder afgesproken dat 'alles bespreekbaar' is in de aanpak van de crisis.

PvdA

PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang noemt het ''een wanvertoning'' dat premier Jan Peter Balkenende zich zo nadrukkelijk afzet tegen een verhoging van het toptarief voor de inkomstenbelasting.

De regeringspartij wil de hoogste inkomens zwaarder belasten, omdat ze vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei eerder dat een hoger toptarief 300 miljoen euro kan opbrengen.