TROLLHÄTTAN - Spyker Cars staat in zijn geheel achter het nieuwe bod van zondag op het Zweedse automerk Saab.

Dat zei Spykerdirecteur Victor Muller dinsdagavond op de Zweedse nationale televisie SVT. Ook de aandeelhouders van Spyker uit Rusland en Abu Dhabi doen volgens hem volledig mee.

Eerder suggereerden Zweedse media dat de Russische aandeelhouders niet meedoen in het nieuwe bod op Saab.

Daarmee zou het belangrijkste obstakel voor een overname van Saab door Spyker zijn weggenomen.

Tijdsdruk

Volgens Muller zullen de onderhandelingen nog wel even duren, maar de tijdsdruk hoog is. Op 31 december moet de kogel door de kerk zijn, want dat is de deadline die Saabeigenaar General Motors heeft gesteld voor een verkoop van het merk.

Vrijdag meldde GM dat het Saab vanaf januari afbouwt. Sinds zondag lijkt er weer hoop voor de 3400 Saabwerknemers en circa 4600 medewerkers bij toeleveranciers in Zweden. Saab heeft voorts wereldwijd elfhonderd dealers.

Overleg

De Spykervoorman zei tegen de SVT dat hij maandag in Amsterdam met GM sprak. Dinsdagmiddag voerde hij met het Saabmanagement en de vakbonden overleg in het Zweedse Trollhättan.

Dat ging volgens Muller om de laatste punten van het businessplan. ''Verder heb ik veel contact met GM via de telefoon en via e-mail.''

Lening

De lening van de Europese Investeringsbank (EIB) is volgens de Spykervoorman extreem belangrijk om als autobedrijf in de huidige economische omstandigheden te overleven. Maar het is volgens hem niet nodig de EIB-steun al voor het eind van het jaar binnen te hebben.

Hij zei verder dat details waarop de onderhandelingen vrijdag stukliepen, nu zijn aangepast zodat ze wel passen bij de wensen van GM.

Verdienen

Muller wil met Saab geld verdienen door het merk in een nichemarkt te positioneren, met meer bewegingsvrijheid dan een groot concern het bedrijf kan geven.

''Saab verdient het om een zelfstandige, Zweedse, standalone-onderneming te worden'', aldus de Spykerdirecteur op de Zweedse televisie.