DEN HAAG - Consumenten kunnen tot meer dan 100 euro per jaar besparen door hun gas- of elektriciteitsleverancier in te wisselen voor een ander.

Omdat ze de kosten en risico's van overstappen onnodig hoog schatten, lopen veel huishoudens dat voordeel echter mis.

Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

Volgens de NMa kan het verschil tussen de hoogste en laagste prijs van een jaarcontract voor gas oplopen tot 150 euro per huishouden.

Op elektriciteit kan 85 euro worden bespaard in vergelijking met de duurste aanbieder. Bij driejarige contracten kan het voordeel voor gas en elektriciteit samen zelfs oplopen tot 320 euro per jaar.

Pessimistisch

Klanten hebben vaak echter een pessimistisch beeld van het overstappen, stelt de NMa. Zo worden de voordelen lager geschat dan ze werkelijk zijn en verwachten consumenten vaak problemen bij een overstap. Die vrees is volgens de concurrentiewaakhond echter niet terecht.

Daarnaast wijst de NMa energiemaatschappijen op het gevaar dat consumenten geïrriteerd raken door de manier waarop ze klanten proberen te werven. Daardoor kunnen mensen een afkeer krijgen van de energiemarkt, waarschuwt de toezichthouder.

Verdubbeld

Vorig jaar wisselde 9 procent van de huishoudens van energieleverancier. Daarmee is het aantal overstappers in drie jaar tijd verdubbeld.

Sinds de energiemarkt voor kleinverbruikers in 2004 werd geliberaliseerd, stapte 28 procent van de huishoudens over naar een andere maatschappij.