UTRECHT - De Rabobank heeft een schikking getroffen over de zogenoemde OpMaat Hypotheek, waarover klanten klachten hadden. De regeling, die geldt voor alle 200.000 klanten, vervangt een eerdere compensatieregeling, die Rabobank op 4 december aankondigde.

De Rabobank is de schikking overeengekomen met de stichting Woekerpolis Claim (WPC), zo bevestigden beide partijen dinsdag.

Begin december meldde de Rabobank dat een deel van de mensen met een OpMaat Hypotheek zou worden gecompenseerd, ongeveer 100.000 in totaal. De bank volgde hiermee aanbevelingen op van de Financiële Ombudsman.

Volgens hem had de Rabobank klanten niet voldoende geïnformeerd over de werking en de risico's van de hypotheekvorm.

Ombudsman

De Ombudsman oordeelde dat klanten terecht hun beklag hebben gedaan over het feit dat de bank kosten en premies voor een overlijdensrisicoverzekering inhield op het op te bouwen spaargeld, om de hypotheek te zijner tijd te kunnen aflossen. Klanten hebben daardoor minder vermogen opgebouwd dan zij dachten.

De nieuwe regeling voorziet erin dat ook mensen die na 1 oktober 2000 een zogenoemde OpMaat Hypotheek-C afsloten in aanmerking komen voor een vergoeding. In de eerdere regeling betrof het alleen mensen die het product eerder hadden gekocht.

Kosten

De Rabobank raamde de kosten van de eerste regeling op tussen de 50 en 75 miljoen euro. Nu verwacht de coöperatieve bank ,,enkele tientallen miljoenen euro's'' meer kwijt te zijn.

Begin volgend jaar zal de bank klanten informeren over de schikking. Mensen die in aanmerking komen voor een vergoeding, ontvangen deze later dat jaar. Volgens WPC kan de vergoeding in sommige gevallen oplopen tot enkele duizenden euro's.

Schrijnend

Afgezien van de schikking over de OpMaat Hypotheek, hebben de Rabobank en WPC ook een regeling getroffen voor zogenoemde schrijnende gevallen. Mensen die als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid problemen hebben met het betalen van hun hypotheeklasten, kunnen in aanmerking komen voor de regeling.

Deze geldt voor de komende vijf jaar.