STOCKHOLM - Zweedse analisten en regeringsfunctionarissen hadden er maandag weinig vertrouwen in dat het nieuwe bod dat de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker Cars zondag uitbracht op Saab de overlevingskansen van de Zweedse autoproducent heeft vergroot.

''We moeten alles doen om Saab te redden'', zei de Zweedse minister van Economische Zaken, Maud Olofsson, voorafgaand aan een crisisoverleg met de betrokken vakbonden en het management van Saab. Ze voegde er echter aan toe dat ze weinig kansen op een goede afloop zag.

Volgens Zweedse analisten van de auto-industrie is moederconcern General Motors (GM) helemaal niet geïnteresseerd in een redding van Saab.

''Waarschijnlijk nemen ze liever nu de kosten van het sluiten van Saab voor hun rekening, zodat ze niet over vijf of tien jaar met nieuwe concurrentie worden geconfronteerd'', zei een van hen op de Zweedse radio.

Ultimatum

Anderen stelden vraagtekens bij het ultimatum dat Spyker aan GM heeft gesteld. ''Vreemd en niet serieus'', aldus een columnist in zakenkrant Dagens Industri. Spyker heeft GM tot maandagavond elf uur (Nederlandse tijd) gegeven om te reageren op het bod, waarvan de details niet bekend zijn.

De Zweedse krant Svenska Dagbladet meldde maandag dat bij het nieuwe bod enkele belangrijke struikelblokken, waardoor een deal tussen Spyker en GM eerder niet mogelijk bleek, zijn weggewerkt. Zo zouden de Russische mede-eigenaars van Spyker geen bemoeienis meer hebben met de eventuele overname.

Spyker gaf maandag geen commentaar op de inhoud van het bod en de verwachtingen voor de rest van de dag.