AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam gaat zich buigen over de vraag of RTL Nieuws vertrouwelijke documenten afkomstig van De Nederlandsche Bank (DNB) over DSB op haar website mag plaatsen. Hierover diende maandag een rechtszaak.

DNB had het kort geding tegen RTL aangespannen. De toezichthouder op het bankwezen vindt dat de publicatie ''geen redelijk doel dient''.

Volgens de advocaten van DNB moet er aan de vrijheid van meningsuiting een grens worden gesteld als er sprake is van een ''hoogwaardig belang''. Zij wezen erop dat het gaat om geheime stukken.

RTL had de documenten, zeven in totaal, gebruikt voor nieuwsuitzendingen. Daarnaast werden ze integraal geplaatst op de eigen website.

Op basis van de documenten maakte RTL een eigen reconstructie van de gebeurtenissen rond de val van de bank uit Wognum en de rol van DNB. Een van de conclusies van RTL is dat DNB problemen waar DSB mee kampte, te laat heeft aangepakt.

Zelf oordelen

Tijdens de zitting vroeg de rechter zich af of de integrale publicatie van de stukken wel noodzakelijk was. ''Kon er geen nieuwsuitzending gemaakt worden op basis van de documenten, zonder ze te publiceren?'', aldus rechter Sjoukje Rullmann.

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, zei dat dit echt nodig was. ''We wilden controleerbaar, verifieerbaar zijn.'' Hij stelde dat het debat rond DSB wordt beheerst door meningen. ''Iedereen moest zelf kunnen oordelen'', aldus Klein.

De rechter doet woensdag om twaalf uur 's middags uitspraak.