ZAANDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat Ahold al tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering uitleg geeft over de bonuscriteria van de nieuwe topman Anders Moberg. "Zo niet dan staan wij de volgende dag bij de Ondernemingskamer van de rechtbank", zei VEB-directeur P. de Vries maandag.

Ahold heeft eerder gezegd pas tijdens de publicatie van het jaarverslag over 2003 in het voorjaar van 2004 in te gaan op het salaris van Moberg.

De Vries reageerde met zijn dreigement op het uitstellen van de aandeelhoudersvergadering over de jaarcijfers van 2002. Die houdt Ahold later dan gepland. Het Zaanse supermarktconcern heeft maandag de bezitters van eigensdomsstukken 26 november bijeengeroepen. Eerder ging het concern nog uit van eind oktober.

"Wij gaan voor grondigheid in plaats van snelheid", verklaarde een Ahold-woordvoerder. Volgens hem wil het bedrijf voldoende tijd hebben om de bijeenkomst voor te bereiden. Vorige week meldde Ahold met zes maanden vertraging een verlies van 1,2 miljard euro over .

Dat kwam onder meer door een boekhoudschandaal bij de Amerikaanse voedseldistributeur US Foodservice. Ahold zei maandag dat het de cijfers volgens Amerikaanse boekhoudregels 15 oktober bij de Amerikaanse toezichthouder SEC deponeert.

Tijdens de vergadering kunnen de aandeelhouders ook hun mening geven over de strategie van de nieuwe topman Anders Moberg. Moberg zei eerder halverwege oktober daarover meer te kunnen zeggen, maar heeft die datum nu uitgesteld tot 7 november, wanneer ook de halfjaarcijfers over 2003 naar buiten komen.

"Het wordt eentonig", meent VEB'er De Vries. "Ahold heeft een abonnement op vertragingen." Ahold heeft eerder vier keer zijn jaarcijfers uitgesteld.

De Vries vindt het belachelijk dat het concern nu nog een kleine twee maanden nodig heeft voor de voorbereiding van de vergadering. "Zij dachten een streep te hebben gezet onder het verleden. Ahold kan dat blijkbaar niet."

De VEB, die vooral kleine beleggers vertegenwoordigt, is getergd, maar grootaandeelhouders reageren gelaten op het nieuwe uitstel. Pensioenfonds PGGM hoopt dat Ahold de extra tijd goed gebruikt en heeft geen bezwaar tegen het uitstel. "Als ze met goede voorstellen komen kan dat maandje er ook wel bij", stelt een woordvoerster van het pensioenfonds van de zorgsector.

"Ahold kan zich eigenlijk niets meer veroorloven in deze situatie", vindt P. de Koning van SCGOP, een belangenvereniging van pensioenfondsen. "Erg jammer dat ze eerdere toezeggingen over de vergadering niet nakomen." Hij benadrukt dat aandeelhouders op meer fronten door Ahold aan het lijntje worden gehouden, onder meer over de bonuscriteria voor Moberg.