AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn maandag met een licht verlies begonnen. De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond aan het eind van de ochtend op 322,54 punten, een verlies van ,86 punten oftewel 0,3 procent.

Video:
Modem / Breedband

De daling in Amsterdam komt wel een beetje verwacht, aldus een beursanalist. "Na de opleving vrijdagmiddag in de Verenigde Staten, bestond nog wel hoop dat de cijfers maandag een tikje zouden stijgen. Maar onder meer de winstwaarschuwing van IHC Caland bracht de beleggers weer met beide benen op de grond."

IHC Caland was maandag de grootste daler op de AEX. Na enkele uren handel stond de koers op 37,82 euro, een verlies van bijna 17 procent.

De banken behoorden in Amsterdam tot de bedrijven die nog groene cijfers konden schrijven. Philips moest in de ochtenduren een licht verlies incasseren en noteerde rond 11.30 uur 21,19 euro, 0,4 procent minder dan de slotkoers op vrijdag. ASML, dat vrijdag nog een dikke 10 procent steeg, stond maandag na enkele uren handel op ,80 euro, een verlies van 0,5 procent.

De dalingen op de beurzen waren het gevolg van winstnemingen na de stevige koersstijgingen van vrijdag. Toen gingen de aandelen fors omhoog na de bekendmaking van meevallende banencijfers in de Verenigde Staten.

De winstnemingen hadden plaats op alle beurzen in Europa. Londen wist zich daar tegen het middaguur aan te onttrekken met een stijging van net geen 0,1 procent. Die van Frankfurt was 0,35 procent lager. Parijs gaf 0,1 procent lager.

Op de beurs in Frankfurt viel de bank HVB op met een koersdaling van 12 procent. Deze bank verkocht haar activiteiten op het gebied van onroerendgoed, maar volgens mediaberichten blijven er nog de nodige onrendabele vastgoedbezittingen achter bij de bank. De beurs in Parijs zag het fijnchemieconcern Rhodia stijgen met 2 procent, nadat de topman eind vorige week was opgestapt.

De olie-aandelen waren hoger door de stijging van de olieprijzen. Koninklijke Olie ging 0,7 procent omhoog en BP 1,35 procent. TotalFinaElf viel uit de toon met een koersdaling van 0,35 procent.

De beleggers wachten op de stroom halfjaarcijfers die binnenkort losbarst. Deze week krijgen ze al een voorproefje in de vorm van enkele cijfers uit het Amerikaanse bedrijfsleven.

Euro

De euro stond maandag aan het eind van de morgen op 1,1580 dollar. Dat was minder dan de 1,1615 dollar die vrijdag bij het eind van de handel werd genoteerd. In ponden sterling ging de euro van 0,6970 naar 0,6960.