AMSTERDAM - Europese en vooral cyclische of conjunctuurgevoelige aandelen kunnen beleggers helpen het verloren beursjaar van 2001 snel te vergeten. Dat voorspelt directeur H. Boom van vermogensbeheerder Optimix. Alles wijst er volgens hem op dat vooral de bedrijven in de industrie en aanverwante branches in de loop van dit jaar zullen herstellen van de dip van vorig jaar en in hun kielzog de koersen op de beurs. De AEX kan tot boven de 600 puntengrens stijgen.

Na een belabberd jaar waarin koersen wereldwijd gemiddeld 18 procent en in Nederland 21,1 procent daalden, is het natuurlijk beter om zonneschijn te voorspellen in plaats van aanhoudende regenval. Vermogensbeheerders zijn toch afhankelijk van instroom van nieuw geld, maar in 2001 hielden de meeste vermogenden de hand op de knip. Ook Optimix won nauwelijks aan omvang. Boom erkent dat, maar benadrukt dat alle tekenen, met name in de Verenigde Staten, wijzen op herstel.

"Vorig jaar was overbesteding van bedrijven het probleem dat bijna niemand aan zag komen", zo analyseert Boom. "De voorraden waren groot, zo groot dat het uiteindelijk leidde tot uitstel van orders door het bedrijfsleven. De Amerikaanse recessie kwam dus niet door de uitval van consumentebestedingen, maar door het teruglopen van investeringen van bedrijven."

Dit jaar verwacht Boom echter de omslag. Bedrijven hebben hun voorraden afgebouwd en zullen weer meer geld uit gaan geven. Cylische bedrijven zullen daar het eerst van profiteren.

In vergelijking met de Verenigde Staten zijn Europese aandelen goedkoop. "Met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 21 is de VS niet duur, maar Europese fondsen noteren gemiddeld 18 keer de winst", aldus Boom. Naar verwachting zullen de Europese beurzen tevens beter presteren dan Wall Street en dat is nog een reden om in Europa te blijven.