AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben woensdagochtend fors moeten inleveren. De koersen daalden over een breed front door pessimisme over het economisch herstel in de Verenigde Staten.


Bekijk video

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond tegen het middaguur op 384,26 punten, een verlies van 10,69 punten (2,7 procent). Alle AEX-fondsen noteerden lager met CMG als grootste daler.

In de rest van Europa was de stemming niet veel beter. De CAC-index in Parijs gaf 2,3 procent prijs. De FTSE-index in Londen verloor 2,1 procent en de DAX-index in Frankfurt zakte 2 procent.

De beurzen reageerden alsnog negatief op het tanende consumentenvertrouwen in de VS. Cijfers daarover kwamen dinsdagmiddag al naar buiten, maar toen wist een rally aan het eind van de handel de situatie nog te verbloemen. "Een curieuze rally", zei een handelaar woensdagochtend. "Als je die wegdenkt zijn we weer op hetzelfde niveau als vlak na de publicatie van het consumentenvertrouwen."

Wall Street daalde dinsdagavond al fors door bezorgdheid over de Amerikaanse economie. Als consumenten in de VS minder gaan uitgeven, raakt de economie een belangrijke steunpilaar voor herstel kwijt.

Ook sombere vooruitzichten van chipfabrikant Intel, computerconcern Hewlett-Packard en telecomonderneming Nortel Networks raakten de markten hard. In Europa zaten daardoor de technologiefondsen in het verdomhoekje. Op de Amsterdamse beurs zakte Philips 4,7 procent, Getronics 4,9 procent, ASML 5,3 procent en CMG zelfs 7,1 procent. CMG komt donderdag met de halfjaarcijfers en beleggers zijn er niet gerust op dat de automatiseerder met grote belangen in de telecomsector goede resultaten zal publiceren.

Het Damrak werd woensdagochtend overspoeld met halfjaarcijfers. De AEX-fondsen Hagemeyer en Fortis presteerden volgens verwachting, maar beleggers hadden geen zin om deze aandelen te kopen. Fortis gaf 2 procent prijs en Hagemeyer 3,7 procent.

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen gaf een winstwaarschuwing en moest dat bekopen met 6,6 procent koersverlies. De MidKap-index, waarin Wessanen staat genoteerd, wist het verlies te beperken tot ,2 procent op 376,81 punten.

In de Europese valutahandel noteerde de euro 0,9800 dollar, gelijk aan de koers bij het slot van de handel op dinsdag. In ponden sterling kostte de euro rond het middaguur 0,6390 pond, iets lager dan het slot van 0,6405 pond de voorgaande dag.