DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) wil de tegenvallende opbrengst van de verkoop van zakenbank HBU slikken en doorgaan met de fusie van ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

Coalitiepartij CDA is echter zeer kritisch over de verkoop, die door de Europese Commissie is afgedwongen, en gaf de bewindsman dinsdag tijdens een Tweede Kamerdebat nog niet de gewenste politieke rugdekking.

De christendemocraten willen eerst een juridisch advies zien over de mogelijkheden om te ontkomen aan de verkoop van ABN-dochter HBU aan Deutsche Bank.

Bos heeft toegezegd dat hij een advies daarover vertrouwelijk voorlegt aan de Tweede Kamer, maar liet direct doorschemeren dat de conclusie helder is: hij kan niet uit onder de verkoop van HBU.

Kroes

Het afstoten van HBU was voor eurocommissaris Neelie Kroes een keiharde voorwaarde voor de integratie van ABN Amro en Fortis tot één gecombineerde bank.

De Nederlandse overheid nam ABN Amro en Fortis Bank Nederland vorig jaar over toen het Belgische moederconcern als gevolg van de kredietcrisis op omvallen stond.

Boekverlies

Het steekt CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée dat Nederland wordt gedwongen om in een zeer moeilijke markt een onderdeel van ABN Amro met boekverlies te verkopen.

Hij wil daarom graag de zekerheid hebben dat er geen enkel alternatief is voor de verkoop van HBU. Ook de oppositiepartijen VVD en PVV hebben moeite met de gang van zaken.

Verzet

Volgens Bos heeft verzet tegen de eisen van Brussel geen kans en zal zo'n procedure de overheidsbanken terugwerpen in een onzekere periode. Hij ziet ook geen mogelijkheden om opnieuw met de Europese Commissie te onderhandelen.

De fusie is een mededingingszaak en dat betekent dat de EU harde deadlines kan stellen en dat beroepsprocedures niet opschortend werken, aldus Bos.

''Het enige wat we kunnen doen, is zeggen: nou dan maar niet. Maar dan zitten we wel in dezelfde situatie als eind vorig jaar'', zei Bos. De fusie van ABN en Fortis kan dan niet doorgaan.

Aansprakelijk

De minister is wel bereid om twee advocatenkantoren te laten onderzoeken of Nederland de Europese Commissie aansprakelijk kan stellen voor de schade door de verkoop van HBU. Hij verwacht de conclusies daarvan nog deze week.

De Kamer debatteert volgende week verder over de kwestie.