WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een nieuw initiatief aangekondigd om meer banen te creëren.

De plannen omvatten onder meer belastingverlagingen en maatregelen om de consumentenbestedingen aan te wakkeren.

In een toespraak in Washington beloofde Obama met de maatregelen de werkloosheid van 10 procent te helpen verlichten.

Potentieel

Hij wil dat vooral doen door het potentieel van het midden- en kleinbedrijf te vergroten, waardoor die sector meer werknemers in dienst kan nemen.

Obama zei dat hij resterende middelen uit het speciale overheidsfonds Troubled Asset Relief Program (TARP), dat was opgezet om banken te ondersteunen, wil inzetten om bevroren kredieten weer toegankelijk te maken voor de kleinere ondernemers.

Recessie

"Er zijn meer dan zeven miljoen minder Amerikanen met een baan dan toen de recessie begon'', aldus Obama.

''Dat is een verbijsterend aantal, dat niet alleen aangeeft hoe diep het dal is waar wij uit moeten klimmen, maar ook een menselijke tragedie weeerspiegelt.''

Hij gaf aan zich te willen concentreren op ''die terreinen die het grootste aantal banen genereren en die van de meeste waarde zijn voor onze economie''.

Begrotingstekort

Maar de president wil niet alleen banen creëren, maar ook het begrotingstekort terugdringen. ''Er zijn mensen die zeggen dat we moet kiezen tussen het terugdringen van het tekort en het investeren in banen en economische groei"", aldus Obama. Maar volgens hem is dat geen keuze.

Hij wil ook een deel van het resterende TARP-geld gebruiken om het begrotingstekort dat wordt geraamd op 1,3 biljoen dollar volgend jaar, terug te dringen.

''Ook al hebben we geld moeten uitgeven om in de nabije toekomst uit de recessie te komen, wij zijn ook begonnen de harde keuze te maken om ons land op de langere termijn weer een stabielere fiscale basis te geven.''

Belofte

Obama herhaalde zijn belofte om het begrotingstekort dat hij van de vorige regering heeft geërfd, te halveren in zijn regeerperiode die in 2013 afloopt. De Democratische president legde de schuld voor het enorme tekort bij de Republikeinen.

In zijn toespraak klonk ook een voorzichtig optimisme door. ''Er liggen zonder twijfel nog moeilijke maanden voor ons. Maar de stormen van het verleden nemen in kracht af. De lucht is aan het opklaren.''