AMSTERDAM - Dagbladen Trouw en de Volkskrant schrappen 131 van de 762 banen, waaronder arbeidsplaatsen op de redacties.

Dat meldt de Volkskrant zelf op de website. Bij het ochtendblad moeten twintig van de 215 redacteuren verdwijnen. Trouw raakt 25 redactiebanen kwijt op een totaal van 125.

Het was al duidelijk dat De Persgroep, een Belgische uitgever die de twee titels samen met het AD en NRC Handelsblad eerder dit jaar overnam voor 130 miljoen euro, bij de twee kranten wilde bezuinigen.

Vertrekregelingen

De Persgroep maakte de reorganisatie maandag bekend aan de redacties van de kranten. De reorganisatie moet voor 1 april volgend jaar zijn afgerond. Voor het personeel komen er vrijwillige vertrekregelingen.

Met de ingreep bij de redacties en ondersteunende diensten wil De Persgroep, de neergang in de krantensector bestrijden.

Online

Naar verluidt zou topman Christian van Thillo ook flink hebben willen snijden in de online activiteiten van de kranten. Hij zou af willen van de aparte sites per krant: de redacties zouden op internet meer moeten samenwerken.

Volgens de Volkskrant gaat dat echter niet door. Zowel de internet- als de videoredactie van de krant blijven bestaan en zelfstandig opereren.

Lager

Het banenverlies bij de kranten komt wel lager uit dan waarop de afgelopen weken werd gespeculeerd.

''Ik kan me voorstellen dat we nu nog steeds een krant kunnen maken zonder aan kwaliteit te verliezen'', zo zei Michael Persson, voorzitter van de redactieraad van de Volkskrant in een reactie. ''Het is niet zo dat er in de spieren wordt gesneden.''

Van Thillo heeft al een reorganisatie doorgevoerd bij het AD. De Persgroep wil PCM-onderdeel NRC Media, eigenaar van NRC Handelsblad en nrc.next, verkopen.

NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is er niet gerust op dat het voorlopig rustig zal blijven bij het uitgeefconcern.

Dat zegt NVJ-bestuurder Bianca Rootsaert maandag. Volgens haar bestaat het risico dat de bezuinigingsronde volgend jaar een vervolg krijgt.

Rootsaert moet nog overleggen met de getroffen redacties, maar ze noemt het banenverlies ''een aderlating''. ''Dit is echt heel veel. Met minder mensen maak je echt geen betere krant.''

Hoofdredacties

De hoofdredacties van de betreffende kranten hebben de NVJ gezegd dat ze schade hebben weten te beperken.

''In dat geval ben ik er niet gerust op dat het hierbij blijft. Blijkbaar wilde De Persgroep meer saneren en is dat niet gelukt. Als je als bedrijfsleiding een lastige boodschap hebt, en dat lukt niet in één keer, dan kan het beter zijn om die boodschap in stukjes op te delen.

De bestuurders van De Persgroep hebben nog niet echt hun zin gekregen, dus ik ben bang dat er volgend jaar weer nieuwe maatregelen worden aangekondigd'', aldus Rootsaert.