TIEL - Financiële dienstverleners in Nederland moeten voortaan een beroepseed afleggen, waarin ze verklaren primair in het belang van de klant te werken.

Dat bepleiten ruim honderd financiële adviseurs in een oproep aan hun beroepsorganisaties.

De oproep is maandag aangeboden aan voorzitter Rob Groenemeijer van de Federatie Financiële Dienstverleners in Nederland (FIDIN), waarbij 1400 advieskantoren zijn aangesloten.

De financiële tussenpersonen willen het voorbeeld van de Nederlandse bankiers volgen, die per 1 januari een bankiersverklaring moeten afleggen.

''Het beroep van financieel dienstverlener grijpt diep in op het leven van mensen'', zei adviseur Jelle Bartels namens de financieel adviseurs bij de overhandiging. ''Bij zulke beroepen mag de klant speciale eisen stellen aan de ethiek en drijfveren van de beroepsbeoefenaren.''

Nieuw keurmerk

Het gaat bij de beroepsverklaring niet om een nieuw keurmerk. Bartels: ''Keurmerken zijn er al genoeg. De beroepsverklaring moet als een betrouwbaar fundament onder de hele sector komen te liggen.

Met de beroepsverklaring laten we zien waar ons beroep voor staat en waar we op aangesproken willen worden.'' De ondertekenaars denken ook dat zo'n verklaring het vertrouwen in de sector weer kan herstellen.