ROTTERDAM - De curatoren van het teloorgegane Ceteco willen de schulden van het bedrijf op betrokken partijen verhalen. De voormalige raden van bestuur en commissarissen van Ceteco en moederonderneming Hagemeyer moeten opdraaien voor de boedelschuld van 200 miljoen euro. Dat schrijven de curatoren in het dertiende faillissementsverslag, dat vrijdag is verschenen.

Ook van accountant Ernst & Young wordt een schadevergoeding geëist, aldus de curatoren. De hoogte van deze schadeclaim is niet niet bekend. De gedaagde partijen zijn het niet eens met de vorderingen.

Raad van bestuur

Een jaar geleden werd al bekend dat de curatoren de betrokkenen voor de rechter zouden slepen. Volgens hun verslagen is het bankroet van Ceteco hoofdzakelijk te wijten aan het optreden van de raad van bestuur. Ook de raad van commissarissen en accountant Ernst & Young zouden op een aantal punten ontoereikend en onzorgvuldig hebben opgetreden.

De grootaandeelhouder Hagemeyer heeft zich op onzorgvuldige wijze aan zijn verplichtingen aan Ceteco en diens schuldeisers onttrokken, concluderen de curatoren. Het handelshuis heeft eerder al gezegd de claim op "goede gronden" van de hand te wijzen.

Risico's

Handelshuis Ceteco, dat actief was in Latijns-Amerika, werd in failliet verklaard. Het bedrijf had jarenlang gewerkt aan snelle expansie. Daartoe kocht het bedrijf tegen lage prijzen slechtrenderende bedrijven op. De risico's van deze groeistrategie werden volgens de curatoren onvoldoende ingeperkt. Ook leidde de expansiedrift tot verslechtering van Ceteco's balanspositie.

Zuid-Holland

De Ceteco-affaire bracht de provincie Zuid-Holland in ernstige verlegenheid. In 1999 kwam aan het licht dat de provincie via de treasury-afdeling in het geheim bankierde. Daarmee verloor Zuid-Holland miljoenen aan de problemen bij Ceteco, dat zijn schuld niet kon afbetalen.