ALLENTOWN - President Barack Obama was vrijdag in zijn nopjes met een nieuw werkloosheidscijfer, dat lager bleek uit te vallen dan verwacht. Hij waarschuwde echter voor beren op de weg.

''We hebben nog een lange weg te gaan'', zei de Amerikaanse president in een toespraak in Allentown in de staat Pennsylvania.

Het werkloosheidscijfer in de VS kwam in november uit op 10 procent, nadat analisten hadden gerekend op 10,2 procent, het werkloosheidspercentage van oktober.

De democraat Obama kan een meevallend cijfer goed gebruiken, nu werkloosheid steeds meer een politiek thema wordt en hij kritiek krijgt op zijn economisch beleid van de Republikeinen.

Banentop

Donderdag hield de president al een speciale 'banentop' in Washington met topeconomen, vooraanstaande zakenlieden en vakbondsvertegenwoordigers.

Hij vroeg om ''creatieve ideeën'', want de overheidsfinanciën laten niet toe dat er flink geld gestoken wordt in een banenplan.

Verwacht wordt dat Obama dinsdag in een toespraak nieuwe maatregelen zal aankondigen om banen te scheppen.

Waarschuwing

Peter Morici, een econoom van de universiteit van Maryland, waarschuwde voor euforie toen bekend werd dat de werkloosheid licht gedaald was.

Volgens hem moet de economie in de Verenigde Staten met meer dan 3 procent groeien om te komen tot een banengroei van 1 procent, omdat ook de arbeidsproductiviteit stijgt met zo'n 2 procent per jaar. En een groei van 3 procent wordt ook voor volgend jaar nog niet verwacht.