AMSTERDAM - Alexander Rinnooy Kan is voor het derde jaar de invloedrijkste Nederlander. Dat blijkt uit de vierde Volkskrant Top 200, waar de krant vrijdag op de website over bericht. De volledige lijst staat zaterdag in de krant.

De 60-jarige SER-voorzitter beschikt volgens de krant over ''een imposant cv met meer dan dertig, vaak prestigieuze nevenfuncties''.

Daar doet ''de klap door het dramatisch mislukken van het AOW-overleg dit najaar'' volgens de Volkskrant niets aan af.

Op de tweede plaats van de lijst staat de man die het AOW-overleg opblies, VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.

Hij wordt gevolgd door Philips-topman Gerard Kleisterlee en zijn KPN-collega Ad Scheepbouwer. Jeroen van der Veer, die dit jaar stopte bij Shell en nu vijf zware commissariaten vervult, is de nummer vijf.

Aantal vrouwen

De hoogste nieuwe binnenkomer is ABN Amro-baas Gerrit Zalm, die op de elfde plek staat. De hoogste vrouw blijft FNV-voorzitter Agnes Jongerius, al zakte ze van plek zes naar zeven.

Het aantal vrouwen in de Volkskrant Top 200 steeg opnieuw licht, naar 38, waardoor de bestuurlijke elite van Nederland nu voor bijna een vijfde uit vrouwen bestaat. De gemiddelde leeftijd van de 'bestuurlijke elite' blijft ruim 59 jaar. Slechts acht mensen zijn jonger dan 45.